top of page
Zoeken

KIWI LIBERDADE SAGRADA

Chairperson /

Kevin Lamy Stiers (Kiwi Liberdade Sagrada) zal in november/december te gast zijn in de pop-up expo URBAN JUNGLE op onze locatie te Mechelen waar hij zijn graffiti kunstwerken zal tentoonstellen. De Brusselse kunstenaar met Portugese roots kleurt stadsmuren over de hele wereld en dicht bij ons in Brussel, Vilvoorde en Mechelen. Hij brengt filosofische ideeën en verhalen door middel van kleurrijke graffiti met mystieke monsters. Sinds hij drie jaar oud was, droomde hij ervan om elk oppervlak met verf te verfraaien. Ter gelegenheid van onze expo nodigden we Kevin uit om plaats te nemen in onze stoel voor een interview.


djeu.be / Sigrid: Wie is KIWI? Of je artiestennaam voluit KIWI LIBERDADE SAGRADA?

KIWI: KIWI is het product van de zoektocht naar het innerlijke; een connectie met de wereld gefundeerd in de liefde voor ons tijdelijke bestaan. Je kan het hopelijk binnenkort lezen in mijn boek "The Summer of an Aesthedin" waarin ik het in detail uitleg. Het boek is echter nog steeds niet gepubliceerd, gezien het ontbreken van de middelen ;-) Het is een 'filodisseia'; een bundel van waanzinnige avonturen doorheen Europa met als kapitein een masterstudent filosofie. Maar om een lang verhaal kort te maken: tijdens een verblijf in Frankrijk diende ik een zee van mensen door (zoals een rivier dat doet), water naar hen te brengen en dit vier dagen lang. Ik werd een soort van wandelende legende op die plek in Frankrijk. Mensen gaven mij namen om ‘die zot die water bracht’ te beschrijven. KIWI staat voor “qui vit”, Frans voor "dat leeft" en CIVI, Latijns voor "burger". Als je KIWI op z'n Portugees leest, zijn de drie woorden (kiwi, qui vit en civi) fonetisch hetzelfde. LIBERDADE SAGRADA is enerzijds een verwijzing naar de initialen van mijn naam, (Kevin Lamy Stiers), maar anderzijds ook een statement dat enkel vrijheid heilig is. Dat vrijheidsidee vond ik terug op een muur in Christiania te Denemarken. Filosofisch kort door de bocht ben ik het er wel mee eens!


djeu.be / Sigrid: Je hebt al wat mooie opdrachten mogen maken. Welke vind je zelf het fraaist?

KIWI: Het is moeilijk om er één te kiezen. Wat zeker is, is dat ze telkens een plekje hebben in mijn hart. Want elk afzonderlijk werk heeft mij de mogelijkheid geboden om mezelf volledig te zijn (op enkele uitzonderingen na), en te evolueren. Dus ik kan de schoonheid van één niet appreciëren zonder de vorige... Maar als je mij dwingt om te kiezen, ga ik voor de loods in Vilvoorde. Daar heb ik de mooiste metamorfose meegemaakt. Ik kreeg volledig carte blanche om de oude loods, die binnenkort gesloopt zal worden, te beschilderen.djeu.be / Sigrid: Krijg je bij je opdrachten niet altijd ‘carte blanche’ qua onderwerpen? Waar haal je je inspiratie?

KIWI: Wanneer je mij carte blanche geeft dan is het net Kerstmis voor mij. Maar, meestal worden er bij opdrachten echter wel richtlijnen gegeven. Dat is ook leuk, zolang ik maar "het beest" in me mag loslaten. Van jongs af aan barste mijn hoofd met fantastische fantasieën over draken, piraten, en het element moeder aarde en tekende ik verhaaltjes: een totaalbeeld bestaande uit kleinere deeltjes waar je naar kon blijven kijken. Dat gebeurde vaak tijdens de les... Ik heb nooit tekenacademie gevolgd. Dus mijn kunstzinnige capaciteiten zijn nooit verder ontwikkeld dan de basis die men op school meekreeg. Het is vaak dat ik bij het schilderen op het moment zelf experimenteer met een nieuw kleurpallet of een idee, zoals sinds kort geometrische architectuur. Er zit een zeker je-m’en-foutisme in vervat: ik ben eerder geïnteresseerd in het proces dan het eindresultaat. Ik amuseer me met het maken van verhaaltjes, die men met de ogen kan ontdekken en volgen en waarbij alle onderdelen als het ware psychedelisch in elkaar vloeien. Vaak zijn er in mijn werken abstracte ogen terug te vinden, maar dat is enkel voor de meest aandachtige kijker weggelegd.


djeu.be / Sigrid: Wie is volgens jou de beroemdste graffitikunstenaar? Naar wie kijk je het meest op?

KIWI: De Amerikaanse KIPTOE heeft mij getoond wat de mogelijkheden zijn, en hij was mijn grootste bron van inspiratie wat graffiti betreft. De Portugese ODEITH, die afkomstig is van dezelfde stad als mijn grootouders, heeft mij getoond hoe men massale optische illusies kan creëren. Maar Dali is misschien mijn grootste fascinatie. In de gang naast mijn oude kamer was een reproductie van diens "Verzoeking naar de Heilige Antonius" opgehangen (die ene met de paarden, olifanten, en naakte vrouwen). En, raad eens wat de meest voorkomende elementen zijn in mijn werk?


djeu.be / Sigrid: Is het niet jammer dat je wanneer je gebouwen beschildert, je je werken niet mee naar huis kan nemen? Dat is trouwens anders in de pop-up expo in Mechelen, toch?

KIWI: De gebouwen die ik beschilder, worden als het ware een nieuwe thuis voor mij... Maar inderdaad... spijtig dat ik ze niet allemaal kan weerzien. Er zijn er immers heel ver weg van huis, zoals die in Frankrijk, Croatia, of Thailand. Dat is waar deze pop-up verandering in brengt! Ik creëerde voor de pop-up immers artefacten die iedereen mee naar huis kan nemen. Naast originele werken heb ik reproducties van graffiti art work op staalplaat, koffiemokken, shirts, en exclusieve schilderijen op doek en planken. Met de verkoop wil ik graag mijn boek sponseren. Je kan al enkele artefacten op de shop van de gallery vinden!


djeu.be / Sigrid: Je studeert dit jaar af in de filosofie. Wat zijn de toekomstplannen? Gaan we KIWI regelmatig tegenkomen in de Urban Jungle (nog meer stadsprojecten)?

KIWI: De toekomstplannen zijn de volgende: mijn thesis over anarchie en feminisme inleveren, de middelen verzamelen om mijn boek te publiceren, en tegen volgende zomer een Platonische grot op wielen opzetten met dewelke ik de wereld rondtrek om overal een spoor van verf achter te laten!


djeu.be / Sigrid: Bedankt KIWI en veel succes! We zijn benieuwd om je LIVE aan het werk te zien tijdens de pop-up URBAN JUNGLE in Mechelen.

KIWI: Agradeço vocês pela oportunidade deste pop-up!Van harte welkom!


POP-UP URBAN JUNGLE • coffee, plants & art

19 20 21 NOVEMBER

26 27 28 NOVEMBER

3 4 5 DECEMBER

10 11 12 DECEMBER

telkens van 11 tot 18 uur


djeu BV • Battelsesteenweg 309 • 2800 Mechelen • www.djeu.be • message@djeu.be

394 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

OPERA-APERO

EXPO

Comentarios


bottom of page