top of page
Zoeken

Ronny De Wit

Chairperson /

Ronny De Wit zal in december te gast zijn op de 'Goffa Exclusive Days' waar hij zijn lederen accessoires zal uitstallen naast de juweelontwerpen van Danielle Goffa. Ter gelegenheid van deze mini-expo nodigden we Ronny uit om plaats te nemen in onze stoel voor een interview.


djeu.be/Sigrid: Ik kwam bij jou terecht omdat ik op zoek was naar iemand die lederen zadeltjes voor mijn porseleinen paarden kon maken. Ik stond versteld van je creaties, heuptasjes, riemen… Sinds wanneer ben je met het creëren van lederen accessoires bezig?

Ronny De Wit: Zo’n zestal jaar geleden was ik op zoek naar een nieuwe bezigheid. Een hobby voor tijdens de koude wintermaanden. Ik moest en zou immers afkicken van mijn verslaving aan computergames. Toen ik op een re-enactment beurs was, zag ik een stand waar lederen vellen verkocht werden en de materie sprak me aan om er zelf iets van te maken. Het duurde niet lang of ik had mijn eerste ‘kabaske’ klaar en ik poste de foto op facebook. De postieve respons was enorm en dat moedigde me aan om nog meer objecten te creëren. Van de opbrengst van mijn eerste creaties kocht ik nieuw materiaal en gereedschap en probeerde ik bij elk nieuw ontwerp mijn grenzen te verleggen.


djeu.be/Sigrid: Waar heb je het vakmanschap geleerd?

Ronny De Wit: Ik heb grotendeels alles op mezelf geleerd, ben autodidact. Vandaag kun je immers veel informatie vinden op het internet, op youtube en op pinterest. Ook kreeg ik nuttige tips & tricks van een leerbewerker bij wie ik mijn gereedschap koop. Bij hem kan ik ook terecht als ik vragen heb. Ik maak ook dingen op maat zoals een pijlkoker, een schede voor een zwaard, een bureaumat, een zadeltje voor een porseleinen paard 😉 … daar leer ik enorm veel uit, omdat ik steeds moet opzoeken hoe ik daaraan moet beginnen en zodoende vind ik weer nieuwe technieken.


djeu.be/Sigrid: In je collectie vinden we Keltische riemen en buidels. Vanwaar de passie voor de late middeleeuwen?

Ronny De Wit: Ik doe al van mijn 18 jaar aan middeleeuwse re-enactment. Re-enactment is strikt gesproken het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden, door deelnemers in historisch kostuum. Ik probeer daarbij de authenticiteit van kostuums en gebruiksvoorwerpen zo strict mogelijk na te leven, maar het is natuurlijk louter recreatief bedoeld. Het is moeilijk uit te leggen waarom ik deze hobby heb. Ik heb gewoon het gevoel dat alles juist zit als ik aan zo’n middeleeuws re-enactment evenement deelneem. De kostuums, het kampvuur, een heel weekend buiten, ‘back to basics’ zonder electronica...

Ik ben persoonlijk fan van de periode rond de 15de eeuw. De kledingstijl van toen vind ik enorm mooi en er worden veel evenementen rond opgezet.Toen ik met leerbewerking begon, maakte ik dan ook middeleeuwse heuptassen naar ontwerpen uit die periode. Schoenen of zadels maken is specialistenwerk en daar kan je zonder studie niet aan beginnen. Ik vind de vorm van de handtassen en buidels van toen heel mooi en zie het als een enorme uitdaging om ze zo correct mogelijk na te maken.


djeu.be/Sigrid: Voor het ogenblik blijft het maken van lederen accessoires een hobby, maar wil je er ooit ook je beroep van maken?

Ronny De Wit: Heel graag, maar ik vrees dat mijn werkjes heel duur gaan worden als ik ze met de hand blijf maken. Ik zou machines kunnen aankopen, maar dan gaat er veel van de charme van het ambacht verloren. Ik wil met plezier blijven ontwerpen en maken wat er in mijn creativiteit afspeelt. Als ik te veel hetzelfde moet maken dan wordt het bandwerk en gaat het snel vervelen, waardoor ik er misschien snel de brui aan geef. Maar mocht de kans zich aanbieden het te kunnen doen onder de juiste voorwaarden, dan héél graag.


djeu.be/Sigrid: Je creaties zijn te koop. Waar kunnen mensen je ontwerpen bewonderen?

Ronny De Wit: Ik ben lid van de v.z.w. Ortus Phoenix (https://ortusphoenix.be/) een middeleeuwse re-enactment vereniging waar ik mijn ambacht uitoefen. Met deze vereniging doen we zo’n vijf keer per jaar mee aan evenementen waar ik in mijn kraampje mijn creaties te koop aanbied. Ik laat geïntereseerden via mijn facebook-pagina (https://www.facebook.com/lederenkabas/) weten waar en wanneer we ergens te vinden zijn.


djeu.be/Sigrid: In december ben je te gast op de ‘Goffa Exclusive Days’ waar je ontwerpen te bewonderen zijn naast de juweelcreaties van Danielle Goffa. Waaraan mogen bezoekers van de expo zich verwachten?

Ronny De Wit: Ik denk niet dat de bezoekers veel interesse gaan hebben in middeleeuwse heuptassen. Daarom heb ik verschillende clutches, riemen en schoudertassen gemaakt, elk met een verschillend motief. Unieke stukken, volledig met de hand gemaakt. Ik ben nog steeds hard aan het werk en hoop tegen december nog enkele bijkomende ontwerpen klaar te hebben. 


djeu.be/Sigrid: Wat wil je verder bereiken met je talent?

Ronny De Wit: Er zijn nog enkele technieken die ik onder de knie wil krijgen, zoals zelf tekeningen in leer uitsnijden en vlechtwerk. Verder zien we wel wat de toekomst brengt. Zolang ik af en toe aan mijn werkbank mag plaatsnemen, ben ik gelukkig…

Ik wil ook nog graag iedereen bedanken, die mij de afgelopen jaren heeft gesteund. Al is het maar met een ‘like’ op facebook of met een aankoop van één van mijn werkjes. Dat heeft me enorm gemotiveerd. Vooral dank aan Karlien voor haar blijvende aanmoediging en constructieve kritiek. En dank je wel voor deze unieke ervaring met de ‘Goffa Exclusive Days’. Ik kijk er naar uit!december 2019

za 14 & zo 15

za 21 & zo 22

14:00 tot 18:00 uur


djeu • Battelsesteenweg 309 • 2800 Mechelen • message@djeu.be

296 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page